Ramlister

Sedan verksamheten hos Gustafs List och Kornish AB övertogs vid årsskiftet 2019/2020 är Gustafs Listhyvleri AB en av få kvarvarande svenska tillverkare av högkvalitativ ramlist. Vi vill vara det lokala alternativet som levererar ramlist av det rätta virket från dalaskogarna, sågat på Säters Ångsåg och slutligt förädlat i Gustafs Listhyvleris regi.

Vi kan göra allt från enklare färgade lister som målas i vår lacklina till mer avancerad list som tillverkas i gamla anrika maskiner eller speciallist som blir till genom ett gediget hantverk av våra duktiga ytbehandlare. All ramlist lagas och synas för att säkerställa kvalitén innan de skickas till kund.

Så här går det till

  1. Listen kommer från hyveln
  2. Lagning, alla lister som skall användas till ramlist lagas. Det innebär att man synar, lagar eventuella håligheter och slipar ner resningar i träet så att allt är prima, ett tidskrävande moment som är nog så viktigt för slutresultatet.
  3. Ytbehandling, ytbehandlingen kan bestå av många olika moment beroende av vilken list som efterfrågas. Exempel på ytbehandling är sprutning av färg och lack.
  4. Slipning
  5. Ytbehandling 2, för att få en bra ytfinish bearbetas ytan ytterligare en gång.
  6. Syning/Packning
Olika typer av ramlister

Vi kan göra många typer av ramlister, här är några exempel på olika lister vi kan göra. En av våra specialiteter är limmades vinkellister i såväl fura som ädelträ.